Hella Jongerius en haar Coloured Vases

zaterdag 9 juli 2011

gepost door Jeanette onder: Designers Uitgelicht

Hella Jongerius (1963) geldt internationaal als een van de belangrijkste ontwerpers van haar generatie. In 1993 start zij in Rotterdam haar¬†studio Jongeriuslab, waar zij zowel in eigen beheer als in opdracht van nationale en internationale bedrijven producten ontwerpt.¬†Jongerius introduceert in de jaren negentig ambachtelijke imperfecties en individualiteit in industri√ęle productiemethodes.
Op de foto ziet u 300 vazen opgesteld in uiteenlopende kleurschakeringen: de nieuwe serie Coloured Vases (serie 3). Deze serie is in de zomer van 2010 ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Koninklijke Tichelaar Makkum.
Ambachtelijke kwaliteiten zijn volgens Jongerius niet afleesbaar aan de perfectie waarmee dingen zijn gemaakt, maar aan de afwijkingen, ‚Äėmisfits‚Äô, de zichtbare sporen van de hand van de¬†De Coloured Vases laten kleurexperimenten zien,¬†waarbij telkens een bestaande vaas is gebruikt als ‚Äėcanvas‚Äô. De kleuren bestaan uit een mix van oude glazuren en nieuwe synthetische glazuren. Sommige vazen zijn voorzien van een extra laag industri√ęle verf.
Kleur is een belangrijk element in de ontwerpen van Hella Jongerius.